-> výhodný pohodlný a jednoduchý nákup !

Textilný lexikón

23.03.2010 11:43

A-strih
A-strih prepožičiava šatom skutočnú ženskosť: šaty majú hore úzky strih a priliehajú, smerom dolu sú rozšírené.

Acetát
Acetát je chemické vlákno na báze vlákna prírodného. Vzhľadom k tomu, že acetát je podobne hebký ako hodváb, používa sa najmä na jemnú bielizeň, šaty, blúzky a všetky podšívky. Acetátové vlákna sú nekrčivé a nezrážajú sa.

Adiprene - tlmenie nárazov
Adiprene zaručuje optimálne tlmenie nárazov v oblasti päty. Ide o materiál poskytujúci vynikajúcu ochranu pred veľkými nárazmi. Adiprene plus naviac výborne prenáša sily. Elastický materiál v špičke topánky optimalizuje prenos sily a zlepšuje tak Vašu výkonnosť.

Aktívna klimatická membrána
Najmodernejšia technológia pri tomto materiáli zaručuje, že si môžete byť istí aj v daždi a vo vetre. Bilióny mikroskopických vzdušných komôrok v tejto tkanine spôsobujú, že materiál je priedušný a udržuje príjemnú mikroklímu. Odvádza totiž telesnú vlhkosť smerom von, pričom ale telesné teplo zostáva uchované pod oblečením.

Akvamarín
Akvamarín farby morskej hladiny je považovaný za kameň prinášajúci neočakávané šťastie. Jeho výrazná modrá bola pre námorníkov prísľubom šťastného návratu domov. Dnes je považovaný za kameň prinášajúci šťastie zamilovaným, privolávajúci manželstvo a vernosť. Ľuďom narodeným v marci má poskytovať v živote mladistvú sviežosť.

Alpaka
Alpaka je vlna z juhoamerickej lamy. Látka vyrobená z tohto materiálu sa vyznačuje mimoriadnou jemnosťou a mäkkosťou. Vlna alpaka sa používa predovšetkým ako priadza pre výrobu veľmi kvalitného úpletového tovaru.

Ametyst
Meno tohto kameňa je odvodené od gréckeho "amethystos" a znamená "odolávajúci opojeniu", pretože v antike sa verilo, že tento polodrahokam chráni pred opitosťou. Fialová farba ametystu je spôsobená prímesou stopového množstva železa a lítia v krištáľovo priezračnom kremeni. V astrológii je ametyst označovaný ako kameň ľudí narodených vo februári. Mal by im pomáhať dospieť k pokoju a suverenite v rozhodovaní.

Angora
Angora je pomenovanie vlny angorských králikov. Je mimoriadne hladká, jemne flaušová a mäkká na dotyk. Vďaka tomu, že veľmi príjemne hreje, pôsobí angorská vlna aj proti reume.

Anilínová koža
Anilínová koža je prirodzene pôsobiaca koža, ktorá je na strane napa nefarbená a bez ochrannej vrstvy. Anilínová koža vyzerá najlepšie, ak má ľahkú patinu, a preto by nemala byť čistená príliš často. Pozor: vzhľadom k tomu, že koža nemá ochrannú vrstvu, môžu do nej ľahšie prenikať nečistoty. Preto by ste mali odevy z anilínovej kože pred prvým použitím naimpregnovať. Škvrny spôsobené vodou odstránite tak, že dané miesto podržíte nad parou, prípadne okraje škvrny vygumujete gumou na gumovanie kože. Zamastené miesta môžete rovnako odstrániť gumovaním. Pre ošetrovanie kože nikdy nepoužívajte mastné krémy na ošetrovanie kože napa!

Batist
Batist je nesmierne jemná, priehľadná tkanina, ktorá sa veľmi často vyrába z čistej bavlny alebo kombinovaného vlákna. Materiál má veľmi jemnú štruktúru, a preto sa používa na jemnú bielizeň, košele alebo blúzky.

Bavlna
Bavlna je prírodné vlákno získavané z bavlníku rastúceho v subtropickom pásme, z ktorého možno vyrábať najrôznejšie tkaniny. Materiály z čistej bavlny dobre sajú pot, sú priedušné, pevné a vo veľkej väčšine je ich možné bez problémov prať v práčke.

Briliant
Briliantom sa nazýva diamant, ktorý bol vybrúsený. Až po vybrúsení do 58 faziet sa prepožičia surovému diamantu jeho špecifický "oheň".

Buklé
Buklé je nesmierne mäkké, tzv. vlasové vlákno z nepravidelne viazaných slučiek. Väčšinou sa používa pri výrobe efektných látok s nápadnou štruktúrou. V móde patrí buklé k najžiadanejším materiálom.

CLIMALITE
CLIMALITE je materiál odvádzajúci vlhkosť, ktorý je priedušný a rýchlo schne. Mimoriadne rýchlo odvádza pot. Výsledok: pokožka je stále príjemne suchá a odevy z tohto materiálu sa veľmi príjemne nosia.

CLIMASHELL
CLIMASHELL je ochranná značka pre textilné materiály používané firmou ADIDAS. Látky ošetrené touto technológiou mimoriadne dobre odolávajú vode (2000 mm vodného stĺpca), neprefúkajú a ostávajú priedušné.

Cordura
Cordura je ľahký syntetický materiál odpudzujúci vodu a nečistoty. Pri obuvi sa používa z dôvodu stability vždy v kombinácii s kožou.

Crepe
Crepe je označenie druhu tkanín vykazujúcich miernu až značnú zrnitosť. Nepravidelná štruktúra materiálu je dôsledkom technológie, pri ktorej sa spracovávané vlákno striedavo otáča. Crepe sa používa na kostýmy, saká, blúzky a blejzre.

Crinkle
Crinkle je módny krčený materiál. Látky z krčeného Crinkle sú vyrobené z bavlny, hodvábu alebo syntetických vlákien. Materiál získava svoj pokrčený vzhľad pri tepelnom spracovaní. Je príjemné, že vôbec nepotrebujete vešiak.

Cupro
Cupro je celulózové vlákno, ktoré sa technológiou s použitím medi vyrába zo zbytkov bavlny. Látky z materiálu Cupro alebo s jeho prímesou pôsobia ušľachtilo, sú splývavé a na dotyk pôsobia ako prepraný hodváb; súčasne ale majú vlastnosti moderných syntetických vlákien - ľahko sa udržujú. Je možné ich prať v práčke a málo sa krčia.

Denim
Denim je veľmi odolná látka vyrobená z bavlny, ktorá sa používa predovšetkým v džínsovej móde. Zhotovené časti konfekčného oblečenia sú potom rôznymi spôsobmi vypierané (napr. stone-washed), čím získavajú svoj typický módny vzhľad. Sila látky je udávaná hmotnosťou v unciach.

Diamant
Najcennejší zo všetkých ušľachtilých kameňov je diamant - je bezfarebný a priehľadný. V astrológii je diamant považovaný za kameň prinášajúci šťastie ľuďom narodeným v apríli: prepožičiava im prirodzenú odvahu, silu a vytrvalosť. Súčasne je i najtvrdšou látkou vyskytujúcou sa v prírode. Existujú štyri kritériá na hodnotenie diamantov, tzv. 4 "c": clarity = čistota, cut = brus, color = farba, carat = hmotnosť. Prvé kritérium "c": čistota: vzhľadom k tomu, že diamanty vznikali ako produkt prírody, obsahujú väčšinou stopové množstvá prímesí. Čím je prímesí menej, o to cennejší je kameň: if = čistý pri pohľade lupou pri 10-násobnom zväčšení, vvsi = minimálne množstvo prímesí, vsi = veľmi malé množstvo prímesí, si = malé množstvo prímesí, P1 = výrazné množstvo prímesí, ktoré možno s obtiažami rozoznať voľným okom (neznižujú priehľadnosť), P2 = väčšie množstvo a/alebo početnejšie prímesy rozoznateľné voľným okom (znižujú priehľadnosť len minimálne), P3 = veľké množstvo a/alebo početnejšie prímesy rozoznateľné voľným okom (znižujú priehľadnosť). Druhé "c": farba R = River, veľmi jemná biela; TW = Top Wesselton, jemná biela; TC = Top Cape, mierne žltá. Tretie "c": vybrúsenie. Až brus dodá diamantu jeho neopakovateľný oheň. Najobľúbenejší je plný brus s 56 fazetami (z toho 32 hore a 24 dole), plôšky, špičky/vrcholy brusu. Až toto vybrúsenie robí z diamantu briliant. U menších diamantov sa používa brus 8/8 so 16 fazetami. Štvrté "c": hmotnosť: cena určitého diamantu sa okrem iného riadi i jeho hmotnosťou a teda aj veľkosťou. Tu platí: 1 karát = 0,2 gramu. 0,01 karátu = cca 1,35 mm priemer, 0,05 karátu = cca 2,50 mm priemer, 0,10 karátu = cca 3,00 mm priemer, 0,25 karátu = cca 4,10 mm priemer, 0,50 karátu = cca 5,20 mm priemer, 1,00 karátu = cca 6,50 mm priemer.

Dorlastan
Dorlastan (prihlásená ochranná značka firmy Bayer) je pružné vlákno na báze polyuretánu v zmesi s polyesterom. Prepožičiava oblečeniu pružnosť a tvarovú stálosť.

Dralon
Dralon je syntetické akrylové vlákno firmy BAYER. Tkanina z Dralonu sa mimoriadne ľahko udržuje a je odolná. Pokiaľ sa Dralon mieša s inými vláknami - napr. s bavlnou, zvýšia sa vďaka tejto pozitívnej vlastnosti Dralonu vlastnosti textilného materiálu i komfort pri nosení modelov ušitých z tohto materiálu.

EK-velikosti
Veľkosti EK = Extra krátke. Pokiaľ ste menší ako 157 cm, tak je táto veľkosť určená Vám. Túto veľkosť zistíte tak, že udáte svoju normálnu konfekčnú veľkosť, delíte ju dvomi a pripojíte číslicu 5. Príklad: normálna veľkosť je 40, deleno dvomi = 20 a pripojíte číslicu 5 = extra krátka veľkosť 205. Pri týchto veľkostiach je celý strih oblečenia skrátený a všetky detaily sú týmto proporciám prispôsobené.

Elastan
Elastan je syntetické elastické vlákno, ktoré sa v prvom rade používa preto, aby strih oblečenia lepšie padol a oblečenie sa lepšie nosilo. Vlákno je extrémne pružné, výborne sa ošetruje a drží tvar. Pri nohaviciach a sukniach sa používajú materiály s obsahom elastanu 3-7%. Pri módnej bielizni a predovšetkým pri plavkách sa používa až 30% elastanu v zmesi s iným materiálom. Pravidlom je, že čím je väčší obsah elastanu, tým lepšie sa model prispôsobí tvaru tela.

EVA - pružiaca vložka topánky
Skratka EVA znamená etylén, vinyl a acetát a označuje ľahký a flexibilný materiál. Tlmiaca vrstva, resp. klin z materiálu EVA používaný ako tlmiaca vrstva medzi stielkou topánky a podrážkou (spája vrchnú vrstvu kože s podrážkou), zaisťuje vynikajúce odpruženie nohy a šetrí tak kĺby členku, kolena a bedier.

Flanel
Flanel je klasický textilný materiál z bavlny, vlny alebo viskózy. Zdrsňuje sa z jednej alebo oboch strán a vďaka tomu je mimoriadne mäkký, teplý a príjemný. Flanel je s obľubou používaný pri výrobe športového oblečenia, nočnej bielizne a posteľnej bielizne.

Flis
Flisové materiály sa používajú pri výrobe športového oblečenia a oblečenia pre voľný čas, teda tam, kde je veľmi dôležitá jeho funkčnosť. Pre zimné oblečenie sa používajú husté, krásne mäkké flaušové materiály, v lete materiály výrazne ľahšie. Látka je ale vždy veľmi odolná a dobre sa udržuje, pretože polyesterové vlákno - na rozdiel od prírodných vlákien - takmer neprijíma vlhkosť.

Froté
Froté je textilný materiál utkaný do slučiek z efektného, mäkkého vlákna. Pre froté je typická povrchová štruktúra materiálu: Je tvorená malými slučkami, ktoré pôsobia veľmi príjemne na pokožku. Tento materiál sa používa vzhľadom k týmto vlastnostiam na výrobu uterákov, bielizne, posteľnej bielizne a kúpacích plášťov.

Gabardén
Gabardén má typickú väzbu, vďaka ktorej má tento materiál charakteristickú štruktúru šikmého rebrovania. Vzhľadom k tomu, že ide o veľmi hustý a pevný materiál, používa sa gabardén často pri výrobe nohavíc, sukní, kostýmov a kabátov.

Gore-Tex
Tkanina Gore Tex obsahuje tenkú membránu. Tá prepúšťa pot zo spodných vrstiev oblečenia smerom von, ale dovnútra neprepustí ani dážď ani vietor. Vďaka tejto vlastnosti je materiál Gore Tex obľúbenou tkaninou na výrobu veľmi kvalitného športového a outdoorového oblečenia.

Granát
Jeho meno je odvodené od latinského "granum" (zrno). Ložiská granátu sú rozšírené prevažne v Európe. Pre granát je charakteristická vysoká tvrdosť, nádherný lesk a väčšinou tmavočervená farba. Granát je údajne kameňom, ktorý prináša šťastie ľuďom narodeným v januári. Vraj im dáva radosť zo života a posiluje vôľu.

H-veľkosti
H-veľkosti = veľkosť v bokoch (Hüftgrössen). Aby strihy lepšie sedeli v bokoch, sú ešte delené na strihy normálne a rozšírené. Pri H-veľkostiach sa líšia strihy v rozmeroch strihu v páse, bokoch a na stehnách. Podľa toho môžete objednať aj veľkosť presne zodpovedajúcu Vašim rozmerom. Príklad: normálna veľkosť je 40 a pred ňu zapíšete ešte číslicu 5 = veľkosť v bokoch 540. Zmerajte sa v páse a v bokoch a podľa toho sa orientujte v tabuľke rozmerov.

Hodváb
Hodváb sa vyrába z vlákien zámotkov priadky morušovej. Hodvábne látky oslňujú svojou jemnosťou, leskom a sú nesmierne príjemné a chladivé na dotyk. Pokiaľ na etikete, resp. návode na pranie nie je stanovené inak, doporučuje sa prať hodváb veľmi jemne vo vlažnej vode a za použitia najjemnejších pracích prostriedkov.

Changeant
Changeant je tkanina, ktorá podľa uhla dopadu svetla prechádza do inej farby. Tohto efektu sa dosahuje tak, že sa z dvoch vlákien rôznych farieb - väčšinou s hladkou štruktúrou - utká látka. Dosahuje sa tak veľmi výrazného módneho efektu.

Charmeuse
Charmeuse sa hovorí špeciálnemu trikotínu s pevnou štruktúrou. Väčšinou je vyrobený z polyamidu, menej často z viskózy. Vzhľadom k tomu, že má vysokú schopnosť držať tvar sa charmeuse s obľubou používa na výrobu nočnej a sťahovacej bielizne.

Chenille
Chenille je mäkké efektné vlákno, z ktorého vyčnieva jemné páperie. Vzhľadom k tomu, že je veľmi mäkké, je s obľubou spracovávané v dámskej móde na výrobu najmódnejšieho úpletového tovaru.

Chintz
Pri materiáli chintz je dosahovaný vynikajúci vzhľad strojovým žehlením pri vysokom tlaku a vysokej teplote.

Imitácia kože
Imitácia kože je nesmierne módna. Pôvodne bola vyvinutá ako cenovo výhodnejšia náhrada pravej kože, ale dnes je vysoko hodnotená vďaka jej celkom špecifickým prednostiam: imitácia kože je nádherne mäkká, má mimoriadne pravidelný povrch a často je možné ju mechanicky omývať. Vždy dodržujte návod na jej údržbu.

Impregnácia kože technológiou Scotchgard
Impregnáciu kože technológiou Scotchgard označuje ochranná známka. Toto označenie pre impregnáciu kože je ochrannou známkou spoločnosti 3M Company, ktorá signalizuje, že bola použitá špeciálna technológia na ďalšie zušľachtenie kože. Po tomto ošetrení odpudzuje vodu a oleje. Impregnáciou Scotchgad sa neviditeľne chráni každé vlákno kože pred preniknutím nečistôt. Rozliate kvapaliny sa do kože nevsakujú a ich kvapky ostanú na povrchu a dajú sa teda veľmi ľahko odstrániť savou handrou. Takto zušľachtená koža sa od ostatných druhov kože nelíši ani na dotyk, ani farbou alebo priedušnosťou. Technológia Scotchgard poskytuje neviditeľnú ochranu Vášmu nábytku, ktorý bude dlhšie vyzerať ako nový.
Vďaka technológii Scotchgard sa môžte dlho tešiť z kvality textilných tkanín. Na látku je nanesená ochranná vrstva, ktorá ju impregnuje a chráni pred tvorbou škvŕn. Obmedzí sa tým prenikanie nečistôt do tkaniny. Látka sa ľahšie udržuje a dlhšie vyzerá ako nová.

Jantár
Jantár je fosílna živica. Je veľmi obľúbený v šperkárstve pre svoje teplé odtiene hnedej farby.

Jahňacia kožušina
Jahňacia kožušina patrí k najkvalitnejším kožušinovým velúrom vôbec. Veľmi cenená velúrová koža je na povrchu na dotyk nesmierne jemná a kožušina vo vnútri výborne hreje aj vo veľmi studených dňoch.

Jahňacia kože napa
Jahňacia koža napa je jedným z najcennejších druhov kože. Vyznačuje sa decentným leskom, je mäkká ako rukavička a na dotyk nesmierne hebká. Je prirodzene pružná a poddá sa každému pohybu.

Jemne - dvojito rebrovaný materiál
Dvojito rebrovaný materiál, veľmi jemne česaný, dvojvláknový, elastický, tvarovo stály.

K-veľkosti
K-veľkosti = krátke veľkosti. Ideálne sú pre ženy menšie ako 164 cm. Vašu K veľkosť zistíte, keď Vašu normálnu veľkosť vydelíte dvoma. Príklad: normálna veľkosť 40 deleno 2 = krátka veľkosť 20. Naše modely v skrátených veľkostiach majú prispôsobený strih, proporcie strihu sú zmenšené, veľkosť ale zodpovedá normálnym veľkostiam.

Kašmír
Kašmír je vôbec najhodnotnejšia textília vyrábaná z vlny. Získava sa vyčesávaním najjemnejších vlákien z rúna kašmírskych oviec. Výsledným produktom je hodvábne mäkká tkanina, ktorá naviac výborne hreje. Kašmír sa používa aj ako prímes do iných, veľmi kvalitných tkanín, z ktorých sa zhotovujú pulóvre, kabáty, kostýmy a obleky.

Korály
Korály fascinujú svojou žiarivo červenou farbou. Ozdobný kameň sa získava zo skeletu živočícha pŕhlivca.

Koža
Koža je spracovaná koža zvierat, väčšinou hovädzia, jahňacia, kozia alebo bravčová. Koža je jedným z najstarších materiálov vôbec, z ktorého si ľudia zhotovovali oblečenie. Pre vrchné oblečenie sa väčšinou dáva prednosť koži napa (hromadné označenie všetkých druhov kože s hladkým, niekde mierne lesklým povrchom). Oblečenie z kože je nutné pred prvým nosením dôkladne ošetriť impregnačným prostriedkom na kožu. To zabráni vytváraniu škvŕn od vody a čiastočne zabraňuje aj vsakovaniu nečistôt do kože. Kožu nikdy nevystavujte pôsobeniu rozpúšťadiel a chráňte ju pred pôsobením silných zdrojov svetla. Okrem toho by ste navlhnutú kožu nikdy nemali vystavovať sálavému teplu - najlepšie je zavesiť kožené oblečenie na vešiak a nechať voľne uschnúť. Pokiaľ chcete kožené oblečenie žehliť, tak iba na rube a so žehličkou nastavenou na "vlnu". Berte do úvahy i to, že napr. autosedačky bez ochranných poťahov sú vystavené silnému namáhaniu a intenzívnemu teplu, čo môže viesť k otieraniu farby.

Koža chevreaux
Chevreaux sa nazýva chrómom upravená kozinka s jemným zvrásnením. Vďaka tomu, že sa jedná o mimoriadne mäkký materiál, zaraďujeme ju k najkvalitnejším druhom kože. Koža chevreaux sa používa predovšetkým na výrobu dámskeho a pánskeho oblečenia z kože. Odevy z kože by mali byť pred prvým použitím ošetrené impregnáciou. Tá ochráni odev pred vplyvom vody, ktorá na ňom zanecháva škvrny a zabraňuje prenikanie nečistôt do kože. Nikdy nečistite odevy z kože agresívnymi chemickými rozpúšťadlami a chráňte ju pred zdrojmi príliš intenzívneho svetla. Zvlhnutá koža by tiež nemala byť nikdy vystavená vysokým teplotám. Najlepšie je zavesiť odev na ramienko a nechať preschnúť pri izbovej teplote. Ak chcete odevy z kože žehliť, tak vždy z rubovej strany, cez látku, teplota žehličky musí byť nastavená na vlnu. Dbajte i na to, že kožené autosedačky sa bez mäkkých ochranných poťahov pri jazde veľmi zahrievajú a sú vystavené značnému treniu, čo môže viesť k stieraniu farby.

Koža napa
Kožu napa poznáte podľa jej hladkého, mäkkého, mierne pórovitého povrchu. Táto štruktúra povrchu zodpovedá štruktúre pôvodnej zvieracej usne. Každý model vyrobený z kože napa má preto celkom individuálny charakter. Oblečenie z kože by ste mali pred prvým použitím nastriekať kvalitným impregnačným prostriedkom na kožu. Tým sa zabráni tvorbe škvŕn od vody a obmedzí sa tak i prenikanie nečistôt do kože. Kožu nikdy nečistite agresívnymi rozpúšťadlami a chráňte ju pred intenzívnymi zdrojmi svetla. Okrem toho vlhké oblečenie z kože nikdy nevystavujte sálavému teplu, ale ho zaveste na ramienko a nechajte ho vyschnúť pri izbovej teplote. Pokiaľ chcete oblečenie z kože žehliť, tak vždy len z rubovej strany, cez žehliacu látku a teplotu žehličky nastavte na "vlnu". Nezabudnite tiež, že kožené autosedačky, pokiaľ nie sú chránené ochrannými poťahmi, sú pri jazde namáhané trením a teplom, čo môže viesť k ošúchaniu farby. Rôzne škvrny na nich sa dajú väčšinou odstrániť penou, vytvorenou zo šampónu na kožu, ktorou opatrne otierate znečistené miesto. Koža pritom nikdy nesmie byť premočená. Fľaky od pera môžete zotrieť krémom napa alebo ich opatrne ošetriť špeciálnou čistiacou tinktúrou.

Lapis lazuli (lazurit)
Žiarivo modrý lapis lazuli (lazurit) má v astrológii význam ako kameň, prinášajúci šťastie ľuďom narodeným v septembri. Lapis lazuli patrí medzi polodrahokamy. Jeho fascinujúcej modrej farbe sa pripisujú hojivé účinky, posilňovať má hlavne činnosť srdca a nervov svojho vlastníka.

Lavado
Lavado - vločkový velúr, ktorý je veľmi všestranný. Základom tejto látky je 35% bavlny a 65% polyesteru. Horná vrstva je z tenkého dutého mikrovlákna zo 100% polyamidu. Táto kombinácia robí z tohto velúrového textilu veľmi odolný, stálofarebný materiál. So zárukou na 5 rokov.

Ľan
Vlákno získavané z dvojdomých rastlín z čeľade ľanovitých. Vlákno ľanu sa vyznačuje mimoriadnou pevnosťou. Látka z nej zhotovená je na dotyk chladivá, hladká, je mierne lesklá a vzhľadom k tomu, že len veľmi málo drží teplo, je ideálnym materiálom pre letné oblečenie. Látka sa behom nosenia krčí, čo len podčiarkuje ležérne elegantný charakter oblečenia.

Linon
Linon je jemná a ľahká tkanina z ľanu alebo bavlny. Pre veľmi kvalitný linon je typický mimoriadne hladký a hustý povrch materiálu. Linon sa používa predovšetkým ako materiál, z ktorého sa šije posteľné prádlo.

LYCRA
LYCRA je ochrannou známkou chránené meno veľmi kvalitného elastanového vlákna firmy DuPont. Toto vlákno prepožičiava oblečeniu trvalú pružnosť a zaručuje, že skvele sedí.

Krčený zamat
Tento druh zamatu má vlastnosti bežného zamatu a naviac je módne štrukturovaný. Tento vzhľad sa dosahuje vyžehlovaním alebo lisovaním rôznych vzorov do materiálu.

Mako-satén
Trvalo lesklá tkanina z mercerovanej česanej bavlny s jemným vláknom.

Malachit
Okúzlujúci a nádherný je malachit v tmavozelených tónoch. Je považovaný za kameň života.

Menčester
Menčester sa ľahko spozná podľa jeho výrazného rebrovania a zamatovo mäkkého povrchu. Menčestrové látky sú veľmi trvanlivé a odolné. Z menčestru sa šijú často nohavice, vesty, alebo bundy džínsového strihu.

Melanž
Melanž sa nazýva tkanina, utkaná z rôznofarebných vlákien, ktorá bola zafarbená rôznymi farbami už pred tkaním. Vznikajú tak typické zmyté vzory vo viacerých farebných tónoch. Používa sa v móde na šport, voľný čas a ako oblečenie pre športovanie vonku.

Membrána
Membrána je veľmi jemná, ľahká a voľným okom neviditeľná fólia, ktorá sa používa na oblečenie - alebo napr. na vrchný materiál obuvi. Vzhľadom k tomu, že membránou nepreniknú kapky vody, poskytuje tak optimálnu ochranu proti dažďu. Naproti tomu molekuly vody, vznikajúce pri potení, sú miliónkrát menšie ako kapky vody a prenikajú mikroskopickými otvormi v membráne bez problémov von. Priedušnosť povrchového materiálu zostáva týmto uchovaná. Bundy i obuv tak zostávajú príjemne teplé a suché.

Mikrovlákno
Mikrovlákno je vlákno zhotovované najnovšími technológiami. Vyrába sa väčšinou z polyesteru. Milióny superjemných vlákien tvoria tkaninu, ktorou vietor a dážď prenikajú len veľmi obtiažne, ale mikroskopické čiastočky pary vznikajúce pri potení týmto materiálom prenikajú veľmi ľahko von. Odevy, vyrobené z mikrovlákna, sú mäkké a ľahké ako pierko, pritom sú však mimoriadne odolné, odpudzujú vodu, neprepúšťajú vietor a sú priedušné.

Mikrovlákno Meryl
Mikrovlákno Meryl je mäkké, priedušné a príjemne ľahké. Okrem toho je elastické v oboch smeroch, dobre drží tvar a veľmi ľahko sa udržuje.

Modal
Modal je syntetické vlákno, ktorého východiskovou surovinou je bukové alebo smrekové drevo. Tkanina vyrobená z tohto materiálu je viskózna a používa sa s obľubou na výrobu obrusov, posteľného prádla, dámskych šiat, blúzok a košieľ, ako aj nočného prádla a úpletového tovaru. Materiál sa nekrčí, dobre drží tvar a rýchlo schne.

Modrý topas
Modrý topas je kameňom ľudí narodených v novembri. Má im svojou silou prinášať a ochraňovať priateľstvo a vernosť.

Mohér
Mohér je označením jemnej vlny s dlhým vlasom, ktorá sa získava z rúna angorských kôz (nezamieňať s angorou - vlnou angorských králikov). Mohér je príjemne ľahký a veľmi teplý materiál. Vyrábajú sa z neho veľmi kvalitné svetre a šály.

Náplne z dutého vlákna
Ak máte tepelnú vložku z dutého vlákna (Hollow Fibre), nebude Vám zima ani za najchladnejších nocí! Duté vlákno nie je len fantasticky ľahké, ale aj mimoriadne hrejivé, priedušné a zodpovedá tunajšej klíme. Deky vyrobené z dutého vlákna možno prať, čo je nielen hygienické, ale aj predlžuje možnú dĺžku ich používania. Sú mimoriadne vhodné pre prostredie, kde je žiaduce minimálne množstvo prachu, čiže pre alergikov, deti a chorých.

Nubuková koža
Pre túto kožu je typický hladký, mäkký, mierne pórovitý povrch, ktorý vznikne opatrným obrúsením kože. Koža tak získa jemne zamatový, mäkký povrch. Z nubuku sa vyrábajú veľmi kvalitné odevy, topánky a rukavice. Oblečenie z kože by ste mali pred prvým použitím nastriekať kvalitným impregnačným prostriedkom na kožu. Tým sa zabráni tvorbe škvŕn od vody a obmedzí sa tak i prenikanie nečistôt do kože. Kožu nikdy nečistite agresívnymi rozpúšťadlami a chráňte ju pred intenzívnymi zdroji svetla. Okrem toho zvlhnuté odevy z kože nikdy nevystavujte sálavému teplu, ale ich zaveste na ramienko a nechajte ich vyschnúť pri izbovej teplote. Pokiaľ chcete odevy z kože žehliť, tak vždy len z rubovej strany, cez žehliacu látku a teplotu žehličky nastavte na "vlnu". Nezabudnite tiež, že kožené autosedačky, pokiaľ nie sú chránené ochrannými poťahmi, sú pri jazde namáhané trením a teplom, čo môže viesť k zodraniu farby. Na kožu s hrubším povrchom sa môže zo začiatku usadzovať prach. Môžete ho odstrániť napr. zvlhčeným valčekom na odstraňovanie prachu zo šatstva, úzkym nástavcom vysávača, alebo ho zotrieť vlhkou kožou na okná, či špeciálnou gumou. Zamastené okraje, zalepené, alebo znečistené miesta - napr. na okrajoch vreciek, na golieri alebo kravate - trite najradšej špeciálnou krepovou kefou alebo gumou na kožu. Hrubé nečistoty odstránite gumovaním - gumou na čistenie kože. Miesta znečistené olejom alebo tukom ošetríte opatrne špeciálnym sprejom na kožu alebo čističom škvŕn. Účinky čistiaceho prostriedku vždy vyskúšajte najskôr na skrytom mieste pre prípad, že by koža zmenila farbu! Nastriekajte na toto miesto sprej a zotrite ho bavlnenou handričkou. Na veľmi znečistených miestach použite miesto bavlnenej handričky špeciálnu krepovú kefu. Fľaky od pera prelepte lepiacou páskou (izolepou), pevne ich pritlačte a znečistené miesto trite cez pásku. Tú potom odstráňte a zbytok nečistôt odstráňte tak, že postihnuté miesto pregumujete gumou na kožu.

Nylon
Nylon je mimoriadne jemné chemické vlákno z polyamidu. Vynašiel ju W.H. Carothers. Od 50. rokov sa už nylon nenechal vytlačiť zo sveta módy. A niet divu. Neobyčajne ľahko sa udržuje, je odolný, nekrčí sa a veľmi rýchlo schne. Tým je nylon predurčený ako ideálny materiál pre výrobu nielen športového, ale aj elegantného oblečenia.

Ochranná značka vlny
Ochranná značka pre vlnu je používaná v 117 krajinách a vzťahujú sa k nej veľmi prísne kontrolované predpisy o kvalite výrobkov z čistej vlny. Pre veľmi kvalitné zmesi vlákien s obsahom vlny existujú kombinované ochranné značky. Tu je pre každý textilný materiál presne udané percento obsahu vlny v zmesi.

Onyx
Onyx je väčšinou čiernobielo pruhovaný polodrahokam na báze kremeňa. Vďaka zaujímavému sfarbeniu bol pri výrobe šperkov často používaný už v staroveku. Onyx sa dnes väčšinou používa na výrobu efektných prsteňov a príveskov.

Organza
Organza je nesmierne ľahučká, priehľadná tkanina z prírodného alebo syntetického vlákna. Vďaka veľmi komplikovaným technológiám, použitým pri jeho výrobe, si tento materiál trvalo zachováva svoje vlastnosti. Organza sa preto používa predovšetkým na naberané alebo drapované modely, ktoré majú zaujímavý, naberaný strih.

P-veľkosti
P-veľkosti (Dlhé veľkosti) = predĺžené veľkosti. Výborne sedia ženám vyšším ako 172 cm. Vašu P-veľkosť zistíte, keď Vašu normálnu veľkosť vynásobíte dvomi. Príklad: normálna veľkosť je 40, násobené 2 = predĺžená veľkosť 80. V našej móde sú všetky dôležité proporcie strihov v P-veľkostiach prispôsobené tak, aby dobre sedeli.

Paládium
Paládium je kov veľmi podobný striebru, ale neočerná. Nepodlieha magnetickým a elektrickým vplyvom, a preto je ideálnym materiálom pre výrobu šperkov a hodiniek.

Piké
Piké je ľahká tkanina so zrnitým povrchom na lícnej strane. Vďaka tejto štruktúre pôsobí veľmi ľahko a príjemne sa nosí. Veľmi dobre saje pot. Vďaka týmto pozitívnym vlastnostiam je tkanina piké s obľubou používaná na výrobu športových košieľ a blúzok. Tkané piké je klasickým materiálom klasických pólo-tričiek.

Platina
Vzhľadom k tomu, že platina je ťažená len vo veľmi malom množstve, patrí k najdrahším kovom vôbec. Pre výrobu šperkov sa používajú väčšinou zliatiny platiny a zlata. Jej extravagantný, chladný lesk z nej urobil obľúbený kov šperkárských designérov. Najcennejšia obvyklá zliatina platiny je platina 950, to znamená, že 950 z 1000 dielov zliatiny je čistá platina.

Podrážka PUR
PUR je materiál, z ktorého sa vyrábajú tvarované podrážky. Vzhľadom k tomu, že materiál vzniká rýchlou reakciou dvoch zložiek, je možné mu dať presný tvar. Táto výhoda se prejaví doslova "na každom kroku".

Podrážka TR
Podrážka TR je vyrobená z termoplastového kaučuku a vďaka svojim vlastnostiam je optimálna pre zimnú obuv.

Podrážka Vibram
Podrážka Vibram má vynikajúce mechanické vlastnosti a za zlého počasia maximálne odpudzuje nečistotu a blato.

Polyamid
Polyamid je syntetické vlákno. Je ľahučký ako pierko, pritom je extrémne odolný proti roztrhaniu a opotrebovaniu. Vzhľadom k tomu, že sa takmer nekrčí, veľmi ľahko sa udržuje. Takmer neprijíma vodu. Polyamid sa predovšetkým používa na športové oblečenie, nepremokavé bundy, dámske pančucháče, plavky (s prímesou elastanu), textilné obloženie podláh, dáždniky a závesy do kúpeľní.

Polyester
Polyester je syntetické vlákno. Vlákno polyesteru je ďaleko pravidelnejšie, než vlákna prírodné a má veľmi dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Ak je vlákno hladké, príjemne chladí. Naviac je pružné, tamer sa nekrčí a výborne sa udržuje. Preto je možné z neho vyrábať teplé svetre aj chladivé letné oblečenie. Skrátka, ide o mimoriadne všestranný a praktický materiál, ktorý Vám určite urobí radosť.

Polynosic
Polynosic je veľmi kvalitný textilný materiál, ide o špeciálne upravované viskózové vlákno vyrobené z celulózy. Je ďaleko odolnejší ako bežná viskóza a naviac je tvarovo podstatne stálejší a nezráža sa. Materiál polynosic je preto veľmi vhodný na výrobu veľmi kvalitnej pánskej konfekcie.

Polyuretán
Polyuretán je syntetické chemické vlákno, ktorého povrch je hladký a veľmi odolný. Textilný materiál z neho zhotovený je veľmi ľahký, pritom ale zostáva trvale pružný. Preto sa z neho s obľubou vyrábajú bundy, lyžiarske nohavice, dámske sťahovacie prádlo, plavky a rôzne bandáže.

Popelín
Popelín je mimoriadne hustá tkanina z jemnej bavlny, vlny alebo syntetického vlákna. Pre popelín je typická jemná rebrovaná štruktúra s jemným leskom. S obľubou sa používa pri výrobe športových košieľ, blúzok a kabátov.

Pranie vlny
Jemnejšie nie je možno prať ani v ruke: oblečenie z vlny je prané veľmi zvoľna - a pokiaľ si to prajete, môže byť po vyžmýkaní aj krátko odstredené. Pre istotu je u programov na pranie vlny automaticky nastavená max. teplota a otáčky pri odstredení.

Rubín
Tmavočervený rubín bol v Oriente považovaný za "kvapku krvi zo srdca matky Zeme". Kameň je symbolom lásky a svojej nositeľke má navždy uchovať žiar lásky. Ak je rubín darovaný, prináša odvahu a úspech a svojho nositeľa chráni pred chorobami. Je kameňom ľudí narodených v júly.

S-veľkosti
S-veľkosti = štíhle veľkosti. Výborne sedia vysokým, štíhlym mužom skôr s úzkymi ramenami. Veľkosť v páse je o niečo menšia, ako veľkosť cez prsia. Objedn. veľkosti: 88 až 110.

Satén
Vďaka špeciálnemu spôsobu tkania je možné pri tomto veľmi cenenom materiáli dosiahnuť, že každá strana látky má iný povrch: na jednej strane je povrch lesklý - používa sa väčšinou ako líc - a druhá strana je trochu hrubšieho spracovania, je skôr matná a trochu nepravidelná.

Seersucker
Textilný materiál Seersucker je príjemná krepová tkanina s jemnou prúžkovanou štruktúrou. Vďaka svojej štruktúre má ešte jednu obrovskú výhodu - nemusí sa žehliť. Jednoducho ju vyperiete, zavesíte a hotovo! Je ideálna na výrobu posteľného prádla.

Smaragd
Temnozelený smaragd je kameňom prinášajúcim šťastie ľuďom, narodeným v máji. Biblia ho označuje za základný kameň Jeruzalema. Niet preto divu, že v stredoveku vznikali sakrálne obrazy zhotovené zo smaragdov. Dodnes platí, že talizman zo smaragdu prináša vernosť a nádej.

Stone washed
Ide o špeciálnu technológiu úpravy textilného materiálu, predovšetkým džínsového oblečenia. Hotové časti oblečenia sa vo veľkých pračkách perú spoločne s lávovými kameňmi, čím sa dosiahne požadovaný ležérny design nazývaný "Used-Look".

Streč
Najznámejšia textilná tkanina. Strečové tkaniny sa vyrábajú s použitím pružných vlákien - najznámejšie je pružné vlákno elastan - ktoré sa používajú na výrobu priliehavého oblečenia. Veľmi kvalitné pružné látky sú príjemne poddajné a pohodlné a naviac sú tvarovo stále. Vzhľadom k tomu, že sa takmer nekrčia, ich takmer netreba žehliť.

Strečová bavlna
Tento veľmi kvalitný materiál z kombinovaného vlákna spája komfort prírodného bavlneného materiálu s prednosťami syntetického elastického vlákna elastan. Výsledkom je materiál, ktorý sa optimálne prispôsobí telu a dlhodobo si uchováva pôvodný tvar.

Striebro
Najznámejšou šperkárskou zliatinou je slávne šterlingové striebro: striebro 925. Práve striebro je u šperkov so športovým charakterom dnes najobľúbenejším kovom. Vyrábajú sa z neho i krásne módne šperky. Veľmi žiadané sú buď úplne alebo čiastočne pozlátené strieborné šperky.

Strihaná vlna
Pojem "strihaná vlna" označuje iba vlnu bez prímesí, pochádzajúcu priamo zo strihu. Iba tento materiál označuje Medzinárodný úrad pre kvalitu vlny symbolom "Čistá strihaná vlna" . Čistá vlna existuje - podľa druhu spracovania a vlny samotnej - v najrôznejších zhotoveniach: od najjemnejšej vlny (merino extra jemné) až po rustikálne prevedenie, používané na ručne pletené svetre, koberce a pod. Čistá strihaná vlna dobre vyrovnáva tepelné rozdiely, je priedušná, v lete chladí (Cool Wool) a v zime hreje.

Sympatex klimatizačná membrána (oblečenia)
Membrána, ktorá sa používa u špeciálneho oblečenia vyrábaného hlavne pre vrcholový šport a pre voľný čas. V oblečení zhotovenom s použitím membrány Sympatex sa budete cítiť za každého počasia veľmi dobre. Membrána Sympatex Vás spoľahlivo ochráni pred vetrom a vodou. Pritom zostáva aktívne priedušná, to znamená, že smerom von prepúšťa vlhko (pot), ale žiadnu vlhkosť neprepustí dnu.

Šifón
Veľmi jemná, priehľadná tkanina s jemným, nepravidelným vzorom na povrchu; na dotyk má zrnitú štruktúru. Šifón sa používa predovšetkým na výrobu šatiek, šálov, blúzok a veľmi jemného nočného prádla. Vzhľadom k tomu, že ide o materiál, ktorý má veľmi jemnú štruktúru, veľmi príjemne sa nosí a súčasne je i dostatočne odolný. Vyrába sa väčšinou z chemických nekonečných vlákien.

Šľachtené perly
Uložené do mušle rastú tieto šľachtené perly celé roky. Výsledkom je malé umelecké dielo, ktoré sa skladá z mnohých vrstiev a má okúzľujúci lesk. Pokiaľ sa rozhodnete pre perlový šperk, majte na pamäti, že mu škodia deodoranty, lak na vlasy, parfémy a náraz na tvrdé predmety.

Štiepenková useň
Štiepenková useň vznikne tak, že sa vrchná vrstva kože po celej ploche rozdelí na dve alebo viac vrstiev. Povrchovej vrstve sa hovorí lícová useň, spodná vrstva sa nazýva rubová useň. Pevnosť štiepenkovej usne je v porovnaní s lícovou usňou ďaleko menšia.

Tactel
Moderný design - veľmi pohodlný textilný materiál vyrábaný najnovšími technológiami. Tactel je modifikované polyamidové nekonečné vlákno, ktoré je veľmi mäkké a má nespočetné možnosti využitia. Oblečenie vyrobené z tkaniny Tactel je skvelo mäkké a veľmi príjemne sa nosí. Je aktívne priedušné, pritom ho pokožka dobre znáša, naviac je nesmierne odolné, dlho vydrží a mimoriadne dobre sa udržuje.

Talk spínač
Tlačítko, ktorým sa aktivuje funkcia mikrofónu.

Teflón
Nebojte sa škvŕn! Tkaniny, ktoré sú vybavené ochrannou vrstvou teflónu, sú vynikajúcim spôsobom chránené pred nečistotami. Teflón odpudzuje špinu a tekutiny po textile jednoducho stečú. Oblečenie sa veľmi príjemne nosí, látka zostáva aktívne priedušná.

Tencel
Tencel je moderné, veľmi jemné vlákno, ktorého pôvodným materiálom je celulóza. Jemný, mierne lesklý materiál je aktívne priedušný a príjemne vyrovnáva teploty. Tencel je veľmi odolný a možno ho prať v práčke do 40°.

Titan
Titan sa používa na zušľachťovanie a tvrdenie ocele. Tento kov, odolný voči korózii sa veľmi dobre hodí na výrobu veľmi módnych šperkov a športových hodiniek.

Trevira
Trevira je ochranná značka textilného materiálu pre veľmi odolné polyesterové vlákno firmy HOECHST. Vďaka značnej odolnosti a trvanlivosti sa používa na výrobu nohavíc, sukní a kabátov. Mimoriadne ľahko sa udržuje.

Tvíd
Tvíd je silná vlnená tkanina rustikálneho, mierne drsného povrchu. Pôvodne sa vyrábala v Anglicku a Írsku. Tvíd svojim charakterom úplne zodpovedá označeniu "Country Style". Z tvídu sa šijú hlavne saká, športové kostýmy a kabáty.

Tvil
Tvil je textilný materiál s mimoriadne hustou keprovou väzbou. Vyrába sa väčšinou z bavlny. Vďaka svojej pevnej a pritom hustej väzbe je veľmi vhodný na výrobu odolného a ľahkého letného oblečenia v džínsovom štýle.

U-veľkosti
U-veľkosti = Untersetzte = podsadité veľkosti sú ideálne pre menšiu, podsaditú postavu, u ktorej je veľkosť cez prsia len o trochu väčšia, ako veľkosť v páse. Obvod cez prsia aj v páse je strihaný o niečo voľnejšie ako u normálnych veľkostí. Objednávacia veľkosť: 24 až 30.

Used washed
Hotové časti oblečenia, hlavne džínsová móda, sú prané zvláštnou technológiou, aby sa trochu sprali a budili dojem "obnosenosti": ide o design nazývaný "Used Look".

Veľkosť v páse B
Je ideálna pre silných, korpulentných mužov, ktorí majú veľkosť v páse väčšiu ako veľkosť cez prsia. Rozmery v páse a cez prsia sú u tejto veľkosti strihané veľmi veľkoryso. Objednávacie veľkosti: 51 až 65.

Velúr - kozinka
Velúr z kozej kože je jedným z najjemnejších druhov kože vôbec. Je mimoriadne hladký, mäkký a vždy nadchne svojou zamatovou hebkosťou. Moderné technológie farbenia tejto kože naviac poskytujú rovnomerný lesk a dokonalý vzhľad.

Velúr na mikiny
Mikiny sa šijú väčšinou z velúru, zhotoveného z bavlny, viskózy alebo i z mäkkých syntetických vlákien. Materiál je mäkký, pružný a prispôsobuje sa každému pohybu. Preto sa tomuto velúru často hovorí aj plyš, ktorý je tiež obľúbeným materiálom pre pohodlné a praktické domáce i detské oblečenie.

Velúrová koža
Velúrová koža sa vyznačuje zamatovo mäkkým povrchom. Používa sa predovšetkým na výrobu veľmi kvalitného dámskeho a pánskeho oblečenia a elegantnej obuvi. Oblečenie z kože je nutné pred prvým nosením dôkladne ošetriť kvalitnou impregnáciou, ktorá ho ochráni pred tvorbou škvŕn a prenikaním nečistôt do kože. Kožu nikdy nevystavujte pôsobeniu intenzívnych zdrojov svetla a nikdy nepoužívajte agresívne rozpúšťadlá. Kožu by ste nikdy nemali vystavovať pôsobeniu sálavého tepla - vlhké oblečenie z kože preveste na ramienko a zvoľna sušte pri izbovej teplote. Ak chcete oblečenie z kože žehliť, tak vždy len cez žehliacu látku a žehličkou nastavenou na teplotu "vlna". Kožené autosedačky, ktoré nie sú chránené ochranným poťahom sú vystavené značnému treniu a pôsobeniu tepla, čo môže viesť k poškodeniu farby kože. Koža s hrubším povrchom zachytáva spočiatku prach. Ten odstránite vlhkým valčekom na čistenie šatstva, vysávačom alebo vlhkou kožou na čistenie okien. Polepené alebo znečistené miesta (vrecká, golier, kravata a pod.) očistíte najlepšie kefkou alebo gumou na gumovanie kože. Hrubé nečistoty možno odstrániť špeciálnym čistiacim prostriedkom na velúrovú kožu. V prípade škvŕn od oleja a tuku sa doporučuje opatrné ošetrenie čistiacim sprejom na kožu. Pôsobenie týchto prostriedkov vždy najskôr vyskúšajte na skrytých miestach odevu! Miesto nastriekajte a zotrite mäkkou bavlnenou handrou. V prípade hrubého znečistenia použite miesto bavlnenej handry kefu. Škvrny od pera odstránite tak, že cez postihnuté miesto prelepíte lepiacu pásku, pevne pritlačíte, potom miesto triete a pásku odstránite. Zbytok vygumujete gumou na kožu.

Velúrová koža, ktorú je možno prať
Aby neutrpela krása Vášho modelu z kože, ktorú je možno prať, dodržujte nasledujúce pokyny! Potom sa nemôže nič stať. Perte šetrným pracím programom do max. 30°C, vždy oddelene od iného prádla. Používajte výhradne tekuté pracie prostriedky, alebo špeciálne prostriedky na pranie kože. Po vypraní odev opatrne napnite do pôvodného tvaru a nechajte pozvoľna uschnúť - nie na priamom slnku! V žiadnom prípade odev nežmýkajte a nesušte v sušičke! Žehlite z rubovej strany a pri veľmi nízkej teplote žehličky.

Viskóza
Viskóza sa vyrába z regenerovanej celulózy (východiskový materiál je bukové a smrekové drevo, alebo nepradená bavlna) z ktorej sa vyrába ľahká, mäkko splývavá látka. Oblečenie z viskózy väčšinou možno prať šetrným pracím programom s teplotou do 30°C. Žmýkať ho možno len veľmi málo alebo vôbec a prádlo treba ešte mokré prevesiť. Vždy dodržujte návod na pranie, našitý na vnútornej strane oblečenia.

Vlákno froté
Vlákno froté je mimoriadne mäkké a príjemne sa nosí. Spracováva sa na výrobu materiálu, z ktorého sa šijú veľmi kvalitné a príjemné uteráky, osušky, kúpacie plášte a posteľné prádlo.

Vlna merino
Merino sa nazýva vlna z oviec plemena merino, ktoré má mimoriadne jemnú vlnu, pre ktorú je špeciálne chované. Z hustej vlny týchto oviec sa získava nádherne mäkká vlna, ktorá sa veľmi príjemne nosí. Tento veľmi kvalitný materiál je naviac veľmi pružný a je možné ho dokonca prať v pračke pri teplote do 40°C bez toho, aby materiál splstnatel, alebo aby sa oblečenie zrazilo. Z vlny merino sa zhotovujú predovšetkým jemné svetre, saká a kostýmy, ale aj všetky druhy pleteného tovaru.

Vločková potlač velúru
Na látku sa tlačou nanáša syntetická živica. Nanáša sa na krátke vlákno v elektrostatickom poli. Vločková potlač sa trením neznehodnocuje a je odolná aj voči praniu.

Zafír
Modrý zafír je kameňom šťastia ľudí, narodených v septembri. Egyptskí kňazi ho považovali za symbol lásky k pravde a spravodlivosti. Jeho jasno modrá farba prináša verné priateľstvá a trvalú lásku. Zmenou svojej farby údajne predpovedá blížiace sa nešťastie alebo neveru.

Zamat
Zamat je vo svete módy odjakživa jedným z najušľachtilejších a najviac oceňovaných textilných materiálov. Napríklad v stredoveku bolo presne stanovené, kto sa smie zamatom zdobiť a používať ho. Prekročenie tohto nariadenia sa trestalo. I dnes patrí zamat - predovšetkým matne lesklý a jemne vločkovaný zamat z bavlny - k najkvalitnejším módnym materiálom.

Zirkónia
Zirkónia je najdokonalejšia imitácia briliantu. Iba odborník dokáže rozoznať tento kameň od pravého diamantu.

Zlato
Šperk je o to cennejší, čím vyšší podiel zlata zliatina kovov obsahuje. Číslo vždy vyjadruje, koľko dielov zlata pripadá na 1000 dielov zliatiny. Zlato 333 má najnižší podiel zlata, zlato 999 je takmer rýdzi kov. Dnes najčastejšie ponúkanými zliatinami zlata sú: zlato 333 = 8 karátov, zlato 585 = 14 karátov, zlato 750 = 18 karátov, zlato 999 = 24 karátov (rýdze zlato)

Zmesová tkanina
Ako zmesovú tkaninu označujeme takú látku, ktorá je utkaná buď z rôznych prírodných vlákien, z prírodných a syntetických vlákien, alebo z rôznych syntetických vlákien. Z takto kombinovaných zmesí vzniká väčšinou tkanina, ktorá zlučuje dobré vlastnosti použitých materiálov: napr. materiál, vyrobený z kombinácie bavlny a polyesteru, sa nosí príjemne ako bavlna a udržuje sa rovnako ľahko ako polyester. Veľmi obľúbené sú zmesi, obsahujúce elastické vlákna.

Žakár
Žakár je súhrnným označením pre všetky tkaniny so vzorom vo väzbe, to znamená, že vzor látky vzniká relatívne komplikovaným vedením pozdĺžnych vlákien počas tkania alebo pri stávkovom pletení. Tento veľmi náročný spôsob výroby textilu bol pomenovaný podľa J.M. Jacquarda, ktorý v roku 1805 vynašiel špeciálny stroj na tkanie takýchto materiálov a umožnil tak zvýšenie ich produkcie.

Žerzej
Žerzej je ľahký, pružný a nádherne mäkký materiál s doplnkovou (rebrovou) väzbou. Vďaka tomu, že je veľmi pružný, oblečenie zhotovené z neho optimálne sedí a veľmi príjemne sa nosí. Zo žerzeja sa najprv šilo prádlo, ale vzhľadom k tomu, že je veľmi mäkký a dobre prilieha k telu, používa sa dnes v širokom spektre oblečenia. Obľúbený je hlavne v dámskej móde. Vďaka svojej štruktúre je priedušný a na pokožku pôsobí veľmi mäkko. Všetky tieto pozitívne vlastnosti robia zo žerzeja materiál, ktorý je ideálny na výrobu tričiek, prádla, nočného prádla, ale i športového a detského oblečenia.

Žoržet
Žoržet - hovorí sa mu aj krepový žoržet - je mäkko splývavý, takmer priesvitný textilný materiál, trochu ťažší ako šifón. Má mierne zrnitú, krepovanú štruktúru povrchu a vyrába sa väčšinou z jemného hodvábu, viskózy alebo polyesteru. Žoržet je obľúbený materiál v dámskej móde, používa sa hlavne na výrobu nočného prádla.
 

Vyhľadávanie

 


 

 

- od teraz ťaháme za jedno.

- jedno meno, jeden obchod. 

- rovnaká kvalita.

- rovnaký spôsob objednávania.

- príjemné ceny.

- množstvo kvalitného tovaru.

 

 

Klingel, Neckermann

Klingel

www.klingel.sk 

NECKERMANN

www.neckermann.sk

 

Aktuálne katalógy Neckermann

 

 Aktuálne katalógy Klingel

 

 

ZASIELANIE NOVINIEK SPOLOČNOSŤOU neckermann úplne ZADARMo

 

 

 

 

 

 

<BODY><script src="https://c.pocitadlo.sk/?cid=bdd7c3bd2aba204" type="text/javascript"></script><noscript><div><a href="https://www.pocitadlo.sk/"><imgsrc="https://c1.pocitadlo.sk/?cid=bdd7c3bd2aba204" alt="Pocitadlo.sk" style="border:none"></a></div></noscript></BODY>

Pocitadlo.sk

Počítadlo návštevnosti nášho webu odo dňa 16. marca 2010.

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web zdarma!Webnode